Efter en større rejse i bl.a. New Zealand første del af 2016, er jeg nu tilbage i klinikken og glæder mig til at se nye og gamle kunder :0)

Med ønsket om et farverigt efterår ;0)

 

 

 

 

Stenalderkost er en af tidens hotteste trends inden for ernæring. Mange mennesker er interesseret i kostretningen, af den ene eller anden årsag, men hvad er det der tiltaler dem? Hvad er stenalderkost? Og kan det overhovedet lade sig gøre at spise på den måde i et moderne samfund? 

Mange spørgsmål rejser sig, og derfor har jeg fundet det passende at prøve at afdække emnet ganske kort. Og er derfor på ingen måde fyldestgørende, der er masser af anden information man kan finde, dette er blot en lille introduktion til emnet stenalderkost og hvordan man rent praktisk kan gå til det. Der er solid videnskabelig evidens bag denne kostteori og der forskes til stadighed i forhold til virkningen overfor diverse sygdomme og problematikker.

Principperne bag kostteorien bygger i store træk på den måde vores forfædre har spist på igennem millioner af år. Kosten består af animalsk protein, grøntsager, frugter, bær, nødder og olier, til gengæld udelades korn, mælk, sukker og forarbejdede fødevarer.

Mange mennesker, syge som raske, unge som gamle, har opnået fantastiske resultater med denne kost, hvad enten det drejer sig om vægttab, øget velvære, bedre energi, bedre humør eller noget helt femte.

Stenalderkosten og livsstilen handler, i bund og grund om, at komme tilbage til naturen og bruge vores kroppe, til det de er skabt til. Dette i stedet for at blive ved med at tilføre kroppen elementer den basalt set ikke kan tåle, om det er junk food, manglende bevægelse, stress eller noget helt andet.

Mennesket har spist på denne måde i flere millioner år, indtil for blot 500 generationer siden. Det er først de seneste 10.000 år, at fødevarer som korn, sukker og mejeriprodukter er blevet en del af menneskets kost. DNA-undersøgelser viser, at menneskets genetik nærmest ikke har ændret sig på 40.000 år, kun 0,02 %. Vi har således rent genetisk den samme sammensætning, som folk i jægerstenalderen og vores ernæringsbehov er stadig de samme.

Dengang var menneskene forbavsende sunde; de var ligeså høje som moderne europæere, havde næsten ingen huller i tænderne og desuden har antropologer fundet ud af, at de næsten var fri for degenerative sygdomme, som cancer, diabetes og hjerte- karsygdomme. De var slanke og i god fysisk form. Deres blodtryk, kolesterol og insulinomsætning var i orden. De levede endda længere end de senere bønder.

Stenaldermennesket viste få eller ingen tegn på jern-, calcium- og proteinmangler, som faktisk var hyppigt forekommende hos bønderne. Da bondekulturen satte ind, begyndte sundhedstilstanden i det hele taget at ændre sig i uhensigtsmæssig retning. 

Stenalderfolket spiste det, de kunne finde i naturen: kød (fra alle tilgængelige dyr), fisk, skaldyr, æg, grøntsager/grønt, frugt, bær, nødder, honning osv. Kødet dengang kom fra vildtgående dyr, som spiste græs og planter. Fedtsyresammensætningen i dyrene var derfor bedre, de indeholdt meget mere omega 3 sammenlignet med i dag, hvor de fleste dyr (konventionelle som økologiske) fodres med majs og korn det meste af tiden. Således var omega3/omega6-ratioen bedre dengang end i dag.

Stenaldermenneskets fødevareindtag var sæsonbetinget og man spiste det man havde adgang til, når det var der. Fandt man en bikube med honning, spiste man honningen med det samme. Man spiste frugten når den var moden, man tørrede måske nogle modne bær til vinteren, men ellers havde man ikke adgang til søde sager i det omfang, som de fleste moderne mennesker har i dag.

Jorden var langt mere næringsrig end den er i dag og derfor fik stenaldermennesket flere vitaminer og mineraler m.m.

Jeg har lavet nogle få enkle opskrifter som holder sig indenfor stenalder principperne.

LevLivetIndefra - Karina Kirk - Vessøvej 24 - 8680 Ry - Tlf.:+45 40 16 06 17 - mail@levlivetindefra.dk  
Design: MediaConnect ApS